[...] cegiełek budujących komórki), z których część jest ważniejsza od pozostałych. Ostro trenujący kulturyści przyjmują ok. 2g białka na każdy kilogram wagi ciała dziennie. Dobre źródła: ryba, kurczak i indyk bez skóry, białko jajek, chude czerwone mięso, beztłuszczowe produkty mleczne. Węglowodany . Główne źródło energii (aczkolwiek to tłuszcze są w [...]
Co sądzicie o poniższym artykule? ..: Wprowadzenie :.. Każdy sportowiec przeżywa kiedyś chwile kryzysu, gdy w pogoni za sukcesem stawiawszystko na jedną kartę. Wszyscy dobrze wiemy jak trudno jest osiągnąć super wygląd na konkretny dzień zawodów. Nie trzeba być wcale zawodowym kulturystą, by rozumieć potrzebę doprowadzenia swej sylwetki do [...]
Jak tyjemy? Jak chudniemy? Współczesne zalecenia. Współczesne zalecenia opierają się na teorii bilansu energetycznego i kaloriach. Sformowanie jest dosyć proste. Przekraczamy bilans energetyczny, tyjemy. Obniżamy bilans, chudniemy. Teoria kalorii i BE. została nawet nazwana główną zasadą odchudzania(1) Większość współczesnych diet opiera się na [...]
[...] Nie można zamienić jednej w drugą. Węglowodany magazynowane w wątrobie i w mięśniach są dla ciała głównym źródłem energii. Chleb, ziemniaki, ryż i warzywa to doskonałe źródła węglowodanów. Trzeba jednak pamiętać o proteinach i nie unikać całkowicie tłuszczu. Badania pokazują, że dodając zdrowe tłuszcze do diety możemy nie tylko utrzymać [...]
[...] ogół zależy nam na jak najszybszym dostarczeniu budulca. Dlatego w tego typu produktach króluje białko serwatki. WĘGLOWODANY Podobnie sprawa się ma z węglowodanami. Główne źródła węglowodanów w Rainerach to: glukoza/dekstroza.i maltodekstryny. Dzięki zestawieniu węglowodanów o różnym indeksie glikemicznym dostarczamy organizmowi energii przez [...]
[...] cegiełek budujących komórki), z których część jest ważniejsza od pozostałych. Ostro trenujący kulturyści przyjmują ok. 2g białka na każdy kilogram wagi ciała dziennie. Dobre źródła: ryba, kurczak i indyk bez skóry, białko jajek, chude czerwone mięso, beztłuszczowe produkty mleczne. Węglowodany . Główne źródło energii (aczkolwiek to tłuszcze są w [...]
[...] wątrobie, co z kolei pobudza organizm do spalania tłuszczu. Trzeba na to poczekać dzień lub dwa. Trzeciego dnia organizm zaczyna być w dużym stopniu zależny od tłuszczu jako źródła energii. Ta faza zaczyna się pierwszego dnia i trwa do dnia jedenastego. Punkt 2: Zwiększyć spożycie białka o połowę. Gdy węglowodany idą w dół, białko musi iść w [...]
[...] CLA, multiwitamina, ZMA i inne preparaty mineralne, zioła prozdrowotne o. dla pewności przypominamy: niedozwolone są: biała maka i inne przetworzone i oczyszczone źródła węglowodanów, cukier oraz wszelkie odmian substancji słodzących, w tym fruktoza, ksylitol oraz sztuczne słodziki; wyjątkiem są oczywiście gotowe odżywki białkowe. [...]
[...] w diecie gdyż jest to budulec naszej masy mięśniowej. Powinno być ono jak najbardziej wartościowe a takie znajdziemy przede wszystkim w mięsie, rybach i jajach. Pozostałe źródła jak np. nabiał to owszem jest pewnego rodzaju alternatywa, ale z racji tego, że jest to niepełnowartościowe białko to nie powinien być jego jedynym lub głównym [...]
[...] kalorii, czyli źródło białek, tłuszczy i węglowodanów. To co zdecydujemy się zjeść powinno być produktem nieprzetworzonym, pochodzącym z naturalnego (w miarę możliwości) źródła. Omijanie słodyczy, kolorowych napoi, przetworzonego mięsa typu parówki, kiełbasy, wędliny, wszelkiego rodzaju pasztetu, alkoholu to oczywistość. Nie wystarczy to [...]
[...] i obecności węglowodanów chętniej będzie w sytuacji deficytu siegał do rozkładu białek w celu uzyskania głukozy niż do naszych zapasów tłuszczu w celu wykorzystania ich jako źródła energii. Pozostały więc nam jeszcze węglowodany. Wydawałoby się że są nam one niezbędne, tymczasem tak naprawdę ilość węglowodanów potrzebnych człowiekowi do [...]
https://lh3.googleusercontent.com/-9PRQk_WRFP0/VVI3PueizDI/AAAAAAAAIj0/2tAKQlvhOLY/s670/Timing-is-everything.jpg Istnieją dziesiątki mitów dotyczących tzw. ‘Okna anabolicznego’. Czyli czasu tuz zaraz po zakończonym treningu. Może nie do końca chodzi o same mity, choć takich jest też wiele to bardziej spór dotyczy: -od kiedy trwa to ‘okno’ -ile [...]
[...] Tego samego roku król zmarł. Innym przykładem jest lord Byron - odniósł sukces w odchudzaniu, nasączając jedzenie octem (ponoć schudł z 97 do 65 kilogramów). Niestety źródła nie podają, czy zmarł bezpośrednio po tej kuracji, a więc czy możemy traktować tę metodę poważnie. Prekursorem diety Atkinsa (i jej polskiej odmiany - diety dra [...]
Etap I Dni 1-13 Dni 1-5: Przyspieszamy spalanie tłuszczu Punkt 1: Zmniejszyć o połowę spożycie węglowodanów. Dla naszego kulturysty oznacza to zejście do 175g dzinnie. Zmniejszenie spożycia węglowodanów powoduje zmniejszenie rezerw glikogenu w mięśniach i w wątrobie, co z kolei pobudza organizm do spalania tłuszczu. Trzeba na to poczekać dzień [...]
[...] już na pewno smaczniejsza) i stanowi pełnowartościowe źródło wszystkich składników odżywczych. Należy także pamiętać, że jak w każdej diecie, trzeba tylko dobierać źródła owych składników z głową. No i nie bije tak po kieszeni... Po pierwsze: nabiał... Dobra, zdrowa dieta powinna uwzględniać nabiał. Żyjemy w strefie, gdzie bez produktów [...]
[...] będzie energia pochodząca np. z maltodekstryny pozyskanej z ziaren zbóż czy kukurydzy niż z np. glukoza , fruktoza z owoców ) . Wreszcie z jakiego źródła pochodzi białko , czy jest to szybko przyswajalne i o wysokim BV białko serwatkowe czy np.; kazeinian wapnia lub białka sojowe ? Wszystkie te [...]
[...] jest: i waga i lustro i centymetr. Używając tych 3 metod mamy pewność, że prawidłowo ocenimy swój progres. Pomysł zaczerpnięty z artykułu: ‘3 Measurements: The Tale of the Tape’ by Chris Shugart Inne źródła: t-nation.com http://facet.interia.pl Fotki: nerdfitness.com Onet.pl Internet Zmieniony przez - solaros w dniu 2014-04-10 19:52:52
[...] protein). Natomiast białka jaj, jedynie w postaci koncentratów (ok. 80% protein). 2. Co jest najlepszym źródłem białka? Tu zdania są podzielone... Nie ma jednego najlepszego źródła. Każdy rodzaj białka ma swoje plusy, które czynią go potrzebnym i użytecznym. Na przykład serwatka szybko się wchłania, ma korzystny wpływ na funkcje immunologiczne, [...]
[...] wątrobie, co z kolei pobudza organizm do spalania tłuszczu. Trzeba na to poczekać dzień lub dwa. Trzeciego dnia organizm zaczyna być w dużym stopniu zależny od tłuszczu jako źródła energii. Ta faza zaczyna się pierwszego dnia i trwa do dnia jedenastego Punkt 2: Zwiększyć spożycie białka o połowę. Gdy węglowodany idą w dół, białko musi iść w [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] mięta, rumianek, żurawina itp słodzone miodem, domowe kompoty, nie pogardzę też szklanką ciepłej przegotowanej wody, owoc, warzywo Inne: w przypadku jaj rezygnuję z innego źródła tłuszczy Posiłek III (jako obiad) Białko- 30g, 18% dziennego zapotrzebowania Źródło białka: pierś z kurczaka, pierś z indyka, schab bez kości, owoce morza, tłuste [...]